Store skiskyttere gjennom historien

Skiskyting er en vinteridrett som fasinerer hele verden. Alt fra Canada og USA, til flere europeiske og asiatiske land er med. Man vet derfor ikke hvordan en seierspall kommer til å se ut siden så mange nasjoner kan hevde seg. Det gjør det interessant å se på, morsomt å delta, og er godt for sporten. Utøvere som vi har sett på pallen inkluderer blant annet Magdalena Forsberg, Kati Wilhelm, Tomasz Sikora og Sven Fischer. Under følger litt informasjon om tre utvalgte stjerner innen skiskyting i verdenssammenheng.

Olga Zajtseva – Russland

Russiske Olga Zajtseva (født 16. mai 1978), hadde sitt første renn i verdenscupen i år 2000. I løpet av karrieren vant hun 13 verdenscuprenn, og den første seieren kom i Östersund i 2002. Zajtseva har medaljer fra både OL og VM, men har også mottatt Fedrelandets fortjenstordens medalje av 2. klasse, Vennskapsordenen.

Raphaël Poirée – Frankrike

Raphaël Poirée (født 9. august 1974), har hatt stor suksess som skiskytter for Frankrike. Når Poirée avsluttet sin karriere i 2007 kunne han se tilbake på 44 verdenscupseiere og fire sammenlagte seiere. I løpet av karrieren oppnådde han å få med seg tre OL-medaljer; to fra Salt Like City i 2002 og én fra Torino i 2006. I tillegg vant han totalt 16 VM-medaljer i perioden 1998 til 2006. Han oppnådde alle valører i forbindelse med VM, og i VM i Oberhof i 2004 vant han tre gullmedaljer. VM i Oberhof ble ekteparet Poirées mesterskap, da hans daværende kone Liv Grete, også hadde sitt beste mesterskap på toppen av pallen for Norge. Raphael Poirée er på bakgrunn av sine prestasjoner regnet som en av de internasjonalt beste skiskytterne på 2000-tallet.

Magdalena Neuner – Tyskland

I løpet av skiskytterhistorien har Tyskland oppfostret mange talenter innen denne idretten. En av de virkelig store er den alltid blide Magdalena Neuner (født 9. februar 1987). Neuners imponerende merittliste innen skiskyting inneholder blant annet 34 verdenscupseiere, tre sammenlagtseire, tre OL-medaljer fra 2010 i Vancouver (to gull og ett sølv), og 17 VM-medaljer, der 12 av dem er i gull. Neuner var aktiv på det tyske skiskytterlandslaget i tidsperioden 2003 til 2012. Da hun ga seg var hun ikke mer enn 25 år, men hun følte at hun hadde vunnet alt, og fått vært med på så mye, at hun synes det var rett for sin egen del og legge opp allerede da, for å slippe nye talenter til. Hun har etter endt karriere blant annet vært med som tysk skiskytterekspert. Hennes prestasjoner i VM gjør at hun er på andre plass på listen over de mestvinnende skiskyttere gjennom tidene, bare slått av Ole Einar Bjørndalen. Neuners 34 verdenscupseiere plasserer henne på en fjerdeplass over de suksessrike skiskytterne i verden, kun slått av Ole Einar Bjørndalen, Raphaël Poirée, og Magdalena Forsberg. Magdalena Neuner har også mottatt flere utmerkelser, deriblant “Silbernes Lorbeerblatt”, som er Tysklands høyeste utmerkelse en idrettsutøver kan oppnå i hjemlandet, og Holmenkollmedaljen. Det levner ingen tvil om at Neuner er et stort forbilde for nye utøvere, og trolig også dypt savnet som aktiv skiskytter.