Store skiskyttere gjennom historien – Norge

I løpet av de siste 30 årene har Norge fått flere store skiskyttertalenter til å vokse fram. Linda Grubben, Gro Marit Istad Kristiansen, Gunn Margit Andreassen, Frode Andresen, Halvard Hanevold og Egil Gjelland er noen av flere norske skiskyttere vi har hatt gleden av å følge som aktive utøvere. Egil Gjelland har i likhet med tidligere skiskytter Stian Eckhoff i dag treneransvar på elitelandslagnivå. Halvard Hanevold har etter endt karriere vært skiskytterekspert i media. Alle de norske talentene har blant annet Eirik Kvalfoss og takke for at skiskyting har blitt kjent i Norge.

Kort om Eirik Kvalfoss

Eirik Kvalfoss er født 25. desember 1959 og har en lang karriere i skiskyting som strekker seg over 14 seniorsesonger. Han var aktiv på 80- og første halvdel av 90-tallet. Med teknologiens utvidelse og tilgjengelighet, for folket i de tusen hjem, er det Eirik Kvalfoss som introduserte skiskyting for folk flest. Det er derfor ikke rart at mange av Norges utøvere har nettopp hatt Kvalfoss som sitt store forbilde.

Ole Einar Bjørndalen

En som virkelig har tatt opp arven etter Kvalfoss er Ole Einar Bjørndalen, født 27. januar 1974. Bjørndalen blir ofte kalt “Kongen av skiskyting”, og det er imponerende at han i 2016 fortsatt er aktiv utøver. Han har hatt en fantastisk karriere der han foreløpig har oppnådd 94 verdenscupseiere i skiskyting, i tillegg til mange medaljer i OL og VM. Han er en av få, om noen, som har klart å vinne gull i alle OL-øvelser i et og samme mesterskap. Dette mesterstykket klarte Bjørndalen i 2002 når OL ble avholdt i Salt Lake City i USA. Han har også mottatt flere utmerkelser deriblant Holmenkollmedaljen, for sin innsats som utøver, og fremme utvikling av skiskyting som idrett. Ole Einar Bjørndalen ble i 2014 valgt inn i IOCs utøverkomité.

Liv Grete Skjelbreid

Liv Grete Skjelbreid (født 7. juli 1974) er en av Norges ledende skiskyttere igjennom tidene på kvinnesiden. Prestasjonene hun kan vise til er åtte gull i VM, to sølvmedaljer i OL, samt én OL-bronse. I tillegg har hun hele 22 verdenscupseiere i skiskyting å vise til. VM i tyske Oberhof i 2004 ble Liv Grete Skjeldbreids store mesterskap, der hun vant fire gullmedaljer, noe hun var den første kvinnelige skiskytter til å få til. Sesongen 2003/2004 vant hun også verdenscupen sammenlagt. 26. mars 2006 la Skjelbreid skiene og børsa på hylla, og ble etter dette ekspertkommentator for NRK i skiskyting. I år 2000 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris for sin innsats som norsk utøver i skiskyting.

Tora Berger

Tora Berger født 18. mars 1981 ble den norske kvinnelige skiskytteren som tok opp arven etter Liv Grete Skjelbreid, med sine 28 verdenscupseiere. Hun ble kjent for sine sisterunder. Berger har åtte gullmedaljer i VM, samt to OL-gull, hvor det første kom i Vancouver i 2010 på normaldistansen, 15 km. Når det gikk opp for henne at hun var blitt olympisk mester hilste Berger hjem til “Tussi, Tarzan og hele Lesja”, i tillegg til foreldre, bror og kjæreste. Gull nummer to kom i Sotsji 2014. Berger sin gullmedalje fra Vancouver var Norges gullmedalje nummer 100 i rekkene. Sesongen 2013/14 ble Bergers siste.