Stigende skiskytterstjerner i Norge

Når en idrett har en tradisjon for å ha utøvere i verdenstoppen, er det ikke rart at det er til inspirasjon for nye generasjoner. Man vil “bli like god” som idolet. Slik er våre idrettsutøvere fantastiske ambassadører for sine respektive idretter, noe som også gjelder skiskyting. Når én utøver velger å legge opp, kommer det nye talenter. Noen av talentene ser vi i verdenscupen, og kanskje har vi stiftet bekjentskap med dem i mesterskapssammenheng også. Men i hovedsak er de neste generasjons utøvere.

Hilde Fenne

Som datter av to tidligere skiskyttere, var nok valg av idrett ganske selvforklarende for Hilde Fenne. Fenne kommer fra Voss, og hun ble født 12. mai 1993. I 2013, det året Fenne fylte 20 år, men fremdeles var tenåring, fikk hun muligheten til å oppleve et seniormesterskap da VM gikk av stabelen i tsjekkiske Nové Město. Her fikk hun blant annet gå førsteetappen av damestafetten, og etter endt konkurranse kunne Fenne konstatere at hun var blitt verdensmester. Denne sesongen, 2015/16, er jenta fra Voss en del av utviklingslandslaget for kvinner, men får av og til en plass i verdenscupen, slik som i slovenske Pokljuka rett før jul 2015, og der opplevde hun å få sin beste plassering i karrieren.

Bente Losgård Landheim

Bente Losgård Landheim ble født 25. mai 1990 og kommer fra Tynset i Østerdalen. Hennes inntreden i verdenscupen skjedde i 2010/11-sesongen i Holmenkollen, men i sesongen 2015/16 er hun, i likhet med Hilde Fenne, en del av utviklingslandslaget. Dette til tross, Landheim er tatt ut til verdenscup i Anterselva i Italia i januar 2016. Sammen med Tora Berger og Berit Aasen vant Landheim sølv på stafetten i NM i skiskyting i 2009 for Nord-Østerdal Skiskytterkrets.

Erlend Øvereng Bjøntegaard

På herresiden finner vi også en utøver med skiskyttergener i blodet, for Kongsbergsgutten Erlend Øvereng Bjøntegaard (født 30. juli 1990) har valgt samme idrett som sin far. I november 2012 fikk Bjøntegaard delta i verdenscupen for første gang, og den gang endte han på en respektabel 7. plass på normaldistansen (20 km).

Alexander Os

Der Bjøntegaard er et nytt tilskudd på den norske skiskytterhimmelen, er Alexander Os (født 21. januar 1980) for en veteran å regne. Os har vært med i en årrekke, og han har fått med seg noen VM-deltakelser, blant annet i 2009 hvor han fikk bronsemedalje på jaktstarten. Os har også vært deltaker i Vinter-OL da lekene ble avholdt i Vancouver i Canada i 2010. Grunnet sykdom har han ikke kapret en av plassene på elitelandslaget, men han har kjempet seg tilbake til idretten, og vil fortsette å skyte lings for Norge også i fremtiden. Norge har en utøver å være stolte av i 36 år gamle Alexander Os fra Nord-Norge.

Dette er bare fire av mange talenter Norge har å glede seg over nå og i tiden som kommer, så for norsk skiskyting ser framtidsutsiktene veldig lyse ut.