Stafett skiskyting

De fleste vet at stafett er en lagkonkurranse. I skiskyting betyr det at individuelle idrettsutøvere har mulighet til å gå sammen med sine lagkamerater for sitt land, altså er det i stafett ikke “meg” – det er “oss”. Det er nasjonene som deltar i stafett ikke enkeltpersoner, og det er derfor ikke rart at det henger høyt å vinne stafettkonkurranser.

To typer stafetter

I vanlig stafett er det én forskjell mellom herre- og damestafetten, og det er lengden på rundene. Herrenes stafettetappe er 7,5 km lang mens for damene er stafettetappen på 6 km. Hver deltaker utfører to skytinger på standplass, én liggende og én stående, noe som gjør at det i en stafett er totalt 8 skytinger, og totalt 40 blinker som skal treffes. På hver runde er det fem blinker som skal skytes ned, men skulle man bomme har man tre ekstraskudd til rådighet. Hvis man da ikke har skutt ned alle, må man gå like mange strafferunder som man har bom. En strafferunde er på 150 meter. En stafett har fire etapper, og på første etappe starter alle nasjoner samtidig. Ettersom løpet skrider frem vil hver nasjon veksle i målområdet med neste lagkamerat basert på hvordan det har gått i sporet og på standplass. For at vekslingen skal bli godkjent fra en etappe til den neste, må den som veksler klappe nestemann på skuldra/armen før denne går i gang på sin etappe. Mye kan skje i en stafett, og det er dermed ikke gitt at den nasjonen som veksler først etter første etappe, vil vinne når ankermannen krysser mållinjen.

Mix-stafett er en øvelse som også består av lag med fire deltakere for hver nasjon. Laget består av to kvinner og to menn, og det er de to kvinnene som går de to første etappene, mens herrene går de to siste. Bortsett fra at laget består av to kvinner og to menn, er stafetten i de respektive etappene lik en vanlig dame- eller herrestafett.

Ny variant

Vi har i sesongen 2015/16 sett at skiskyting har kommet med en ny variant av mix-stafetten. Her stiller hvert land med to deltagere, én kvinne og én mann. De går tre runder hver med to skytinger, og det er kvinnen som starter og mannen som går ankeretappen. Øvrige regler for stafett gjelder også her. Hva navnet på denne øvelsen vil bli er foreløpig ikke kjent, men siden det er en forenklet versjon av mix-stafett og den samtidig minner om en sprint, kan det hende det blir noe sånt som “sprint mix-stafett”.

Kjenner på nervene

Mye kan skje i ethvert renn innen skiskyting, men nervene er virkelig i høyspenn uansett hva slags variasjon av stafett som står på programmet. Det er noe ekstra med å gå for landet sitt sammen med sine lagkamerater, og det er jo spesielt morsomt å gjøre det bra i slike øvelser. Det er fire individuelle utøvere som alle skal ha toppform i ett og samme skirenn. Skal man hevde seg i toppen bør man unngå strafferunder, samt være god til å gå på ski.