Skiskytterlandslaget – menn

Norges herrelandslag i skiskyting, sesongen 2015/16, bestod av:

Emil Hegle Svendsen (født 1985) fikk første gang være med i verdenscupen i 2005. I OL i Torino i 2006, fikk Hegle Svendsen lov til å være med for å se og lære. Under dette mesterskapet fikk han gå fellesstarten, noe som endte med en sjetteplass. Det var imidlertid under VM i Östersund i 2008 at verden fikk øynene opp for denne sindige trønderen. Under dette mesterskapet ble han VM-konge med to gullmedaljer. Når OL kom til Vancouver i 2010, ble det nok et storslagent mesterskap for ham, da han tok gull på normaldistansen, 20 km. Dette er samme distanse han fikk karrierens aller første verdenscupseier på, i 2007. VM i 2013 ble også et stort mesterskap for trønderen, der han ble VM-konge igjen, med totalt fire gullmedaljer og én bronse. Totalt har han 38 verdenscupseiere individuelt, 4 OL-gull og 11 VM-gull foreløpig.

Tarjei Bø (født 1988) ble ungdomsverdensmester allerede i 2006. Med slikt talent gikk det ikke lenge før han delta på seniornivå, og i sin aller første sesong ble han tatt ut til stafettlaget i OL i Vancouver, hvor han gikk en forrykende etappe, som et sterkt bidrag til stafettgullet for herrer under OL i 2010. Året etter fortsatte oppturene og han vant både den totale verdenscupen sammenlagt, og han ble VM-konge i russiske Khanty-Mansiysk. Under dette mesterskapet i 2011 fikk Bø fem medaljer med seg hjem: tre i gull og to i bronse. Storebror Bø har også mesterskapsmedaljer i gull fra VM i 2012, og fra VM i 2013. I 2012 ble det nok et stafettgull, og i 2013 kom gullene i mix-stafett, herrestafett og på fellesstarten. Så langt har Tarjei Bø åtte verdenscupseiere.

Ole Einar Bjørndalen (født 1974) er en skiskytterlegende. Han kan vise til en imponerende karriere, inkludert åtte OL-gull og 19 VM-gull, i tillegg til 94 verdenscupseiere i enkeltrenn, og seks ganger har han vunnet verdenscupen sammenlagt. Det er ikke sikkert at idretten skiskyting hadde kommet så langt som den er i dag hvis det ikke hadde vært for nettopp Bjørndalen. Han har investert mye tid og ressurser i å utvikle sporten, utstyret, og for å gjøre det beste han kan for selv å bli en enda bedre idrettsutøver. Han sitter på en enorm kompetanse og erfaring, som han mer en gjerne deler med neste generasjons utøvere.

Johannes Thingnes Bø (født 1993) ble en del av elitelandslaget i 2012/13 sesongen, og har siden kunnet konkurrert både med, og mot, storebror Tarjei Bø. Han har hatt en flott start på karrieren, og alt i desember 2013 oppnådde han å få sine to første verdenscupseiere. I VM i Finland i 2015 ble han verdensmester for første gang, og han fikk også med seg hjem en bronse. Totalt har han foreløpig åtte enkeltseire i verdenscupen.

Henrik L’Abée-Lund (født 1986) ble en del av elitelandslaget i 2013/14 sesongen. Gjennombruddet på seniornivå kom sesongen før, da han var blant annet med på stafettlaget som tok gull i VM i Tsjekkia. L’Abée-Lund har to pallplasseringer i verdenscupen, men foreløpig ingen seier.

Lars Helge Birkeland (født 1988) er fersk på elitelandslaget da han kom inn denne sesongen (2015/16). Dette til tross så har Birkeland vært en del av rekruttlandslaget i en årrekke.