Skiskytter-VM Oslo 2016

Alle nasjoner som hevder seg i toppen av en idrett ønsker på et tidspunkt å være vertskap for et stort idrettsarrangement. Man vil ha publikums øyne rettet mot seg for å vise hva man kan tilby både av natur og kultur. Det er ikke til å stikke under en stol at et idrettsarrangement innenfor gitte rammer er uvurderlig gratisreklame for turistnæringen. Men naturligvis er det selve idrettsarrangementet som står i fokus.

Norges tildeling

2. september 2012 ble Norge og Holmenkollen i Oslo tildelt VM i skiskyting 2016. Man kan ikke si at Norge hadde hard konkurranse, da ingen andre nasjoner sendte inn en søknad for å holde arrangementet. Det er allikevel ikke dette som er årsak til tildelingen – historien har jo vist at VM i Holmenkollen, både i skiskyting og de andre skigrenene, er en eneste stor folkefest med oss. Arbeidet med å få skiskytter-VM til Holmenkollen startet i 2007. Etter fem år ga arbeidet endelig resultater, i form av tildeling i 2012. Det var tredje året på rad Norge søkte om å få arrangere VM og alle gode ting er jo tre. Første gangen tapte Norge mot Tsjekkia, mens andre gangen var det Finland som gikk av med seieren. Disse to verdensmesterskapene ble avviklet i 2013 og 2015. I 2014 var det ikke noe VM siden det var en OL- sesong. Det ble spennende å finne ut hvordan VM i Holmenkollen 2016 kom til å bli for alle involverte parter, men det som er helt sikkert er at det ble en folkefest og et minne for livet, tradisjonen tro.

Selve arrangementet i Holmenkollen

Selve verdensmesterskapet i skiskyting i Holmenkollen gikk av stabelen 3.-13. mars med åpningsseremoni 2. mars 2016. 45-50 deltakernasjoner var representert, noe som utgjorde ca. 400 deltakere, og det ble konkurreres i totalt 11 øvelser fordelt på menn og kvinner. Øvelsene startet med mix-stafett 3. mars. Denne ble vunnet av det franske laget, men vi greide å kapre bronse i det minste. 5. mars konkurrerte både herrer og kvinner i sprint, for dagen etter 6. mars skulle de gjennomføre hver sin konkurranse i jaktstart. Eckhoff ga oss vårt første gull og Bjørndalen sikret oss sølv, mens i jaktstarten var det kun mennene som fikk pallplasser – Bjørndalen og Svendsen på første og andre. Kvinnene fikk to hviledager før de måtte kjempe om verdensmestertittelen i 15 km normaldistanse den 9. mars, som ble dominert av franskmenn igjen – Habert og Descond kapret første og andreplass. Herrenes 20 km normaldistanse stod på timeplanen dagen etter 10. mars. Disse to konkurransedagene var det særdeles viktig å treffe alle blinkene i, da straffen med en bom var et tilleggsminutt til langrennstiden. Hvis man her var uheldig og bommet på alle 20 blinkene i løpet av rennet fikk man altså 20 minutters tilleggstid til langrennstiden i mål. Fourcade tok første og nordmennene glimret med sitt fravær på pallen. Det neste som stod på programmet var stafettene for kvinner og menn. Kvinnene var først ute den 11. mars og herrene fulgte dagen etter, den 12. mars. Norge dominerte begge med gull. På avslutningsdagen den 13. mars ble det holdt to konkurranser med begge i øvelsen fellesstart. Som ved de to forrige øvelsene var kvinnene også her først ut, men det ble kun mennene som tok medaljer – både Johannes Bø og Bjørndalen, på første og tredje.

Et spleiselag

Et idrettsarrangement i størrelsen som et verdensmesterskap i skiskyting er, kan man ikke være alene om å arrangere. VM-selskapet Skiskytter VM 2016 A/S ble, sammen med Norges Skiskytterforbund, Skiforeningen og Oslo kommune, satt som arrangør. Skiskytter-VM i Holmenkollen var derfor et spleiselag mellom flere aktører mot et felles mål, nemlig å få både en folkefest og en idrettsfest til den norske hovedstaden. Eierskapet for arrangementet ble at Skiskytter VM 2016 A/S sitt ansvarsområde skulle være både planleggingen og gjennomføringen av prøve-VM i 2015 og selve VM i skiskyting i 2016. Det ble eid av Norges Skiskytterforbund og av Skiforeningen, der 70 prosent av selskapet tilhører Norges Skiskytterforbund og 30 prosent eies av Skiforeningen. Oslo kommune sin rolle var å være vertskap for idrettsarrangementet.