Skiskytingens historie

Som alle idretter har skiskyting også en rikholdig historie. Her følger et lite utdrag av denne historien.

Tidlig historie

Skiskytingens historie strekker seg langt tilbake i tid. Det første man kjenner til hva gjelder konkurranse skjedde i 1767 ved den norsk-svenske landegrensa. Utøverne den gang var naturlig nok grensepatruljer som konkurrerte for sine respektive land – mot hverandre. I 1924 var militært patruljeløp med gevær “skiskytterøvelsen” i OL i Chamonix, kalt ” demonstrasjonsidrett”. Det internasjonale forbundet (UIPM) ble etablert 3. august 1948. Forbundet hadde fra starten 17 medlemsnasjoner, og svenske Tom Wiborn ble valgt til forbundets første president.

Moderne skiskyting

Slik vi kjenner skiskytteridretten i dag med tanke på konsept strekker seg tilbake til 1955, da dette konseptet ble vedtatt. Reglene for moderne skiskyting i detalj ble vedtatt i 1956. Det første verdensmesterskapet i skiskyting ble avholdt i Saalfelden i Østerrike i 1958. I dette VM ble det kun avviklet en øvelse, nemlig individuell normaldistanse for menn. To år senere i 1960 stod skiskyting på OL-programmet, for første gang, da lekene ble avholdt ved Squaw Valley Ski Resort, California. I norsk sammenheng skapte Olav Jordet historie da han i 1965 ble Norges første individuelle verdensmester i skiskyting. Elverum hadde skiskytter-VM i 1965, og under dette mesterskapet ble stafett introdusert som én av øvelsene. Stafetten kom på OL-programmet i 1968 da OL ble arrangert i Grenoble. I 1974 ble sprint tatt med i VM som øvelse. Den gang ble verdensmesterskapet avviklet i Minsk. Det skulle i imidlertid gå noen år før sprinten ble en del av OL-øvelsene; dette skjedde ikke før i OL i 1980.

Tradisjonelt har skiskytterne skutt med grovkalibret våpen, og det var 300 meter avstand til blinkene på standplass. Dette endret seg i 1978 da det ble tatt i bruk finkalibretvåpen, og avstanden ble satt til 50 meter. UIPMs første konkurranse for kvinner i skiskyting ble avholdt i Karlovy Vary i Tsjekkoslovakia i 1981. Kvinner fikk lov til å være med i VM i 1984, da mesterskapet gikk av stabelen i Chamonix. Første gangen menn og kvinner deltok i samme VM var i 1989, da mesterskapet kom til Feistritz i Østerrike. Det var også her elektroniske blinker for første gang ble tatt i bruk. Øvelsene kvinnene fikk lov å delta i under dette mesterskapet var normaldistansen på 15 km, og 7,5 km sprint. Øvelse lagkonkurranse ble også introdusert under dette verdensmesterskapet. Dette er en mesterskapsøvelse som ikke lenger er en del av de respektive programmene. Det kan allikevel være viktig å vite litt om den siden den har sin rettmessige plass i historien. Distansen på øvelsen lagkonkurranse var 10 km for menn og 7,5 km for kvinner, og hvert lag hadde fire løpere. Man ville at laget skulle gå for det meste i en og samme gruppe, og ikke ha større differanse mellom første og siste lagkamerat enn 15 sekunder som et maksimum ved målgang. Man måtte inn på standplass to ganger der de to første løperne måtte skyte liggende og de to neste løperne skyte stående. To av løperne skjøt samtidig mot hver sin skive totalt 10 skudd. Hvis de skulle være så uheldig å bomme ventet de strafferunde på 150 meter som begge løperne gikk sammen.

Skiskyting for kvinner i OL

Første gangen skiskyting stod på OL-programmet for kvinner var i 1992, da lekene ble avholdt i Albertville. Skiskyting for kvinner er en relativt ny idrett i OL- og VM-sammenheng. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er et eget særforbund for skiskyting som ble stiftet i 1993. Nordmannen Anders Besseberg ble valgt som første president av IBU. I 1997 ble jaktstarten introdusert som én ny øvelse i VM, men kom ikke på OL-programmet før i 2002. I 1999 ble VM-programmet utvidet med nok en øvelse, nemlig fellesstarten, men denne øvelsen ble ikke en del av OL-programmet før i OL i Torino i 2006.

Skiskyting i dag

Vi har i de senere år sett enda en ny øvelse bli både akseptert for VM og OL, nemlig mix-stafetten. Denne øvelsen har vi i sesongen 2015/16 også sett i en forenklet utgave. Siden denne øvelsen er så ny blir det spennende å se om den får “livets rett” i VM- og OL-sammenheng. Skiskyting er ikke en idrett innen nordiske grener, og har derfor ikke VM sammen med andre vinteridretter på ski. Til gjengjeld har skiskytterne VM hvert år, unntatt i OL sesongene, da de deltar i OL sammen med alle de andre vinteridrettene. I sesongen 2015/16 skal VM i skiskyting avholdes i Holmenkollen i Oslo, Norge, og man håper jo at det blir en like stor folkefest da som i tidligere år.